Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Ми змінюємо підхід до співпраці з громадами, - Сергій Сухомлин

Ми змінюємо підхід до співпраці з громадами, - Сергій Сухомлин

Голова Агентства відновлення Сергій Сухомлин провів зустріч із офіційними представниками Латвійської республіки. 

У зустрічі взяли участь: Егіта Ласе - директорка Департаменту економічних зв’язків та політики розвитку Міністерства закордонних справ Латвії, Мадара Сіліня - тимчасова повірена в справах Латвійської Республіки в Україні, Дана Хайберга – Голова Агентства розвитку співробітництва Латвії.

Голова Агентства відновлення подякував латвійській стороні за підтримку України та прихисток українців, які тимчасово виїхали за межі країни.

«Окрема вдячність за підтримку Чернігівщини. Латвія допомагає із відновленням зруйнованого приватного житла в Чернігівській області. Також Латвія надавала громадам модульні будинки, автобуси для налагодження громадського транспорту. Це була значна підтримка в критичний для області час», - наголосив Сергій Сухомлин.

В поточному році Латвія виділила 5 млн євро на відбудову Чернігівської області. Планується, що такий саме обсяг фінансування буде виділений і в 2025 та 2026 роках.

«Дякую, що ви підтримуєте саме прикордонну область. Агентство відновлення змінює підхід до співпраці з громадами. В пріоритеті - громади, що знаходяться близько до зони бойових дій або до кордону та зазнають постійних обстрілів. Наразі наша задача - посилити стійкість громад та дати людям можливість вижити. Після війни для кожної з таких громад має бути своя програма відновлення. Але сьогодні важливо - забезпечити систему тепло-, водо-, електропостачання в громадах, які живуть під постійними атаками на критичну та соціальну інфраструктуру», - наголосив Сергій Сухомлин.

Такий саме підхід Агентство відновлення зберігає і в підході відновлення автошляхів. В першу чергу має бути забезпечена проїздність тими дорогами, які забезпечують військову логістику та евакуацію поранених.

Сергій Сухомлин також підкреслив, що Агентство відновлення співпрацює з міжнародними партнерами щодо зміни структури самого Агентства: «Необхідно посилити спроможність в реалізації проєктів відновлення. Плануємо створити центральну закупівельну організацію, впровадити системний незалежний аудит та внутрішній контроль. Агентство може виконувати функцію модератора при впровадженні проєктів на місцевому рівні: надавати експертизу, координувати, допомагати з підготовкою необхідних документів. Таким чином ми посилимо громади та зможемо реалізувати більше проєктів».