Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Агентство відновлення презентує Посібник з відновлення для органів місцевого самоврядування (ОМС) і Служб відновлення

Агентство відновлення презентує Посібник з відновлення для органів місцевого самоврядування (ОМС) і Служб відновлення

Агентство відновлення разом з Київською школою економіки (KSE) та за підтримки проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія” розробили Посібник із відновлення.

Цей проєкт втілює місію Агентства відновлення – накопичити експертизу, стандарти й підходи для відбудови України, якими зможуть користуватися всі учасники процесу відновлення.

1 лютого презентували першу редакцію посібнику. В залі KSE зібралися представники органів місцевого самоврядування, служб відновлення, урбаністичної й архітектурної спільноти, а також автори й ідеологи проєкту. До панельної дискусії долучилися:

● Олександра Азархіна, заступниця міністра з відновлення

● Мустафа Найєм, голова Агентства відновлення

● Андрій Івко, перший заступник голови Агентства відновлення

● Валерія Іванова, заступниця голови Агентства

● Дмитро Чейчук, заступник міського голови м. Буча

● Руслан Кравченко, голова Київської обласної державної адміністрації

● Олена Стародубцева, директорка напрямку навчання Центру вдосконалення закупівель KSE

«Чому ця методичка важлива? Чому ми вирішили поділитися цим досвідом? Коли створили Агентство, нам доручили кілька великих об'єктів з комплексної відбудови. Коли ми почали відновлювальні роботи, стикнулися з великою кількістю проблем. Це стосується документального забезпечення, безпосередньо робіт, які відбуваються на місцях, а також закупівель і координації з органами місцевого самоврядування. І ми вирішили: той, хто буде робити це наступного разу, не має наступати на ті самі граблі» – пояснює МустафаНайєм, голова Агентства відновлення.

Посібник з відновлення – це 100+ сторінок, з фундаментальним описом процесу відбудови, готовими алгоритмами дій, переліком ризиків. Робота над посібником почалася влітку – з аналізу проєктів відновлення Агентства і глибинних інтерв’ю з представниками Регіональних служб відновлення та органів місцевого самоврядування Київської,Чернігівської та Херсонської областей.

Посібник структуровано згідно з чотирма фазами відбудови:

● I фаза. Невідкладні дії, оцінка технічного стану пошкодженого об'єкта, пріоритизація, проєктування (*замовник ОМС)

● ІІ фаза. Загальний механізм подання проєктів відбудови для фінансування

● ІІІ фаза. Закупівля робіт з розроблення проєктної документації (*замовник СВ), будівництва, капітального ремонту, реконструкції і виконання договору

● ІV фаза. Виконання робіт, прийняття об'єкта будівництва, капітального ремонту, реконструкції в експлуатацію.

У кожній фазі – послідовність дій, приклади, посилання на нормативні акти, які регулюють фазу, ризики фази, на які потрібно звернути увагу для покращення ефективності роботи, а також приклад успішно реалізованого етапу або фази.

Це перша редакція. За результатами роботи і публічних обговорень, а також нових проєктів відновлення посібник змінюватиметься.

Ознайомитися із повним текстом посібника з послідовності дій Регіональних служб відновлення та розвитку інфраструктури та ОМС у випадку відбудови об’єктів цивільної і соціальної інфраструктури та житлового фонду за рахунок коштів державного ви можете за посиланням.

Файли для завантажування