Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Агентство відновлення побудує 150- кілометровий водогін до населених пунктів, які постраждали від підриву Каховської ГЕС

Агентство відновлення побудує 150- кілометровий водогін до населених пунктів, які постраждали від підриву Каховської ГЕС

Нова інфраструктура буде збудована у Запорізькій та Дніпропетровській областях та допоможе відновити централізоване водопостачання та забезпечити якісною питною водою жителів Нікополя, Марганця, Кривого Рогу, Томаківки, Мар’янського і Покрову, де виникли проблеми з водою через підрив росіянами Каховської ГЕС.

Агентство відновлення збудує 3 ланки магістрального водопроводу загальною протяжністю майже 150 кілометрів. Водозабір здійснюватиметься з Інгульця та річки Дніпро.

▫ Інгулець – Кряжеве (Кривий Ріг) протяжністю – 26,9 км;

▫ Марганець – Нікополь – Покров, протяжністю – 40,9 км;

▫ Запоріжжя – Томаківка – Марганець, протяжністю – 76,7 км.

▪ Щоб розпочати будівництво на всіх трьох ланках водопроводу необхідно:

▫ виконати геодезичні та проєктно-вишукувальні роботи

▫ розчистити та поглибити водоканал

▫ виконати роботи з перенесення кабелів

▫ побудувати насосні станції

Далі – монтаж та влаштування трубопроводів по маршруту проходження водогону.

«Будівництво водогону – один з наймасштабніших проєктів, яке Агентство відновлення планує реалізувати у найкоротші терміни. Через падіння рівня води у Каховському водосховищі без якісної питної води може залишиться значна частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Тому Агентство реалізовуватиме цей амбітний проєкт у найкоротші терміни, адже йдеться про життєво важливі споруди, без яких мільйони людей залишаться без питної води. Розуміючи критичність ситуації ми акумулюємо зусилля та працюємо над доставною найнеобхіднішими матеріалів – насосів та труб. На об'єкті вже стартували підготовчі роботи: облаштування будівельних майданчиків та земляні роботи », — прокоментував Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Будівництво водогонів — один із компонентів стратегії держави щодо забезпечення питною водою постраждалих міст та сіл.

Нагадаємо, за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Урядом було ухвалено рішення про виділення 1,5 мільярда гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для будівництва магістральних водопроводів. Відповідає за реалізацію цього проєкту – Агентство відновлення.