Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм взяв участь у форумі “Переосмислення відбудови: українські громади на лінії перемоги”

Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм взяв участь у форумі “Переосмислення відбудови: українські громади на лінії перемоги”

В залі - партнери, донори, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій. 

Разом з Мустафою Найємом в панельній дискусії - заступник Голови Представництва ЄС в Україні Рені Дюфло, заступниця Міністра розвитку громад територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування Олена Шуляк,   директор Інституту фронтиру, викладач Українського католицького університету, член наглядової ради “Суспільного” Євген Глібовицький, керівник ГО "Агенція відновлення та розвитку" Олександр Солонтай.

Думка, яка єднає всіх - відбудова має тривати, бо вона -  частина нашої стійкості сьогодні.

Основні тези Мустафи Найєма з панельної дискусії:

✅Нам важливий суспільний діалог про відбудову. Відкрита, чесна дискусія. Потрібно розуміння, що все, що ми робимо сьогодні в рамках відновлення - це все необхідно, щоб продовжувати жити, виживати в цій війні і наближати перемогу. Ми робимо тільки те, що потрібно, щоб країна продовжувала працювати, жити, дихати, а люди, які постраждали, отримували базові речі: житло, транспорт, логістику, медицину.

✅ Найважливіший напрям - це фронт: фронтові дороги, фронтова логістика, що теж належить до наших задач. Ми будуємо тільки ті об’єкти, які є критично важливими.

✅ Багато людей, які зараз задіяні в будівництві, працюють під обстрілами. Крім того, треба розуміти, що будь-якого будівельника в будь-який момент можуть мобілізувати. 

✅ Ми розуміємо, що на війні ресурси потрібні, але ми маємо розуміти також, що те, що робиться в сфері відбудови - це частина нашої боротьби. Неможливо вести війну, якщо не будуть доставлятися вантажі.  Неможливо буде доставити зброю від західного кордону до фронту, якщо у нас не буде дороги М-06. Це нереально. Неможливо доставити пораненого з Барвінкового до стабілізаційного пункту або до Дніпра, наприклад, якщо там немає дороги, навіть простої зі щебня. Це - теж відновлення. І на це потрібен ресурс.

✅ Тому дискусія про те, що відбудова - окремо, а війна - окремо, вкрай небезпечна.

✅Наступне - ми маємо будувати сильні державні інституції, в тому числі, у сфері відбудови. Залучати кваліфікованих працівників, платити гідну заробітну плату, підвищувати експертизу.

✅Якщо ми хочемо підходити до відбудови професійно і системно, то потрібно залучати якісних людей. Або хоча б втримати тих, хто працює зараз. Для цього необхідно переглянути політику оплати праці в Агентстві. Для понад 90 працівників (головні спеціалісти) заробітна плата з початку року зменшилася на 52% - 68%. Звільнилося майже 13% штатних співробітників. Так не має бути.

✅Наступне: експертиза, якої у нас немає. Коли ми кажемо про «Build Back Better», то  маємо розуміти, що хтось цей «Build Back Better» має робити. І поки ми не зможемо залучати в державні інституції фахову експертизу з-за кордону або зсередини, то це неможливо. Тоді ми говоримо про теорію, а не про реальні речі.

Дякуємо за те, що тема відбудови набирає все більшої ваги серед різних аудиторій.

Дякуємо організаторам (Агенція відновлення та розвитку, Фундація інституційного розвитку, Центр економічного зростання LRHub) та окремо - Антикорупційній ініціативі ЄС (EUACI) за проведення цього заходу.