Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » «Школа майбутнього»: в межах спільного проєкту Агентства відновлення та Уряду Литви готуємося оголосити конкурс

«Школа майбутнього»: в межах спільного проєкту Агентства відновлення та Уряду Литви готуємося оголосити конкурс

Міжнародний конкурс на кращий проєкт української школи у межах проєкту «Школа майбутнього для України» готуються оголосити в січні.

Литовські партнери спільно з архітекторами та освітянами з України підготували бачення школи для конкурсного задання, а архітектори України та світу візьмуть участь в створенні дизайн-проєкту школи. Готовий проєкт буде доступний для всіх українських громад та донорів.

В журі конкурсу будуть відомі литовські та українські архітектори, голова Агентства відновлення Мустафа Найєм, співзасновниця фонду SavEd Анна Новосад та керівник проектів відновлення України литовської агенції CPVA Артурас Жарновскіс. В січні також буде оголошено ім'я всесвітньо відомого архітектора, що головуватиме в журі.

«Школа майбутнього» – це ініціатива уряду Литви у співпраці з Агентством відновлення. Литовський Фонд співробітництва та гуманітарної допомоги виділяє на цю ініціативу 500 000 євро. Мета – отримати функціональний та на 90% готовий до реалізації технічний проєкт, яким зможе вільно користуватися кожна громада села чи міста.

Проєкт допоможе уникнути затримок у будівництві майбутніх шкіл. А якісно відпрацьовані технічні деталі, з урахуванням українських потреб, законодавства, особливостей будівництва – зроблять процес прозорим та привабливим для донорів.

У грудні пройшло засідання Координаційної групи для затвердження плану дій проєкту та презентація на конференції, організованій Європейською комісією в Вільнюсі Ukraine Green Recovery Conference.

Литовська урядова агенція Central Project Management Agency оголосила процедуру ринкових консультацій щодо закупівлі Послуг адаптивного архітектурного проектування з передбаченим повторним використанням: http://surl.li/piwud

Ідеться про те, що Литва виділить 300 000 євро архітектурному бюро, яке переможе у відкритому конкурсі.

«Відбудова соціальної інфраструктури у громадах, які постраждали від бойових дій, – один з важливих напрямків роботи Агентства відновлення. Без цього неможливе якісне життя в громадах та повернення людей до своїх домівок. Через російську агресію маємо тисячі зруйнованих закладів освіти. Дякую нашим литовським партнерам, які розуміють, наскільки важливо їх всі відновити», – коментує голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Зазначимо, що литовські партнери вже реалізували кілька проєктів з відбудови освітніх закладів в Україні: повністю відновили вщент зруйновану школу в Бородянці, яка тепер буде з великим укриттям. Відновили дитсадок в Ірпені та планують школу в Бучі. Крім цього, виготовили та доставили 300+ м2 вікон у єдину вцілілу школу в Снігурівці.

Про те, як Литва вже допомогла відбудувати школу в Бородянці, можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=kPF87ZqlqsY