Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Спільно з USAID модернізуємо системи освітлення на пунктах пропуску

Спільно з USAID модернізуємо системи освітлення на пунктах пропуску

На ключових пунктах пропуску на кордоні з Польщею та Словаччиною завдяки  Проєкту USAID «Економічна підтримка України» розпочали модернізацію систем освітлення. Встановлять 479 світлодіодних світильників. Робити триватимуть протягом грудня та початку січня. Це важливо для покращення логістики з країнами-партнерами, зокрема для забезпечення безперебійного потоку вантажів з України, в тому числі експорту зерна. 

«Модернізація пунктів перетину кордону (ППК) – важлива складова посилення експортно-логістичної інфраструктури загалом. Особливо важливими для нас є саме пункти на кордоні з Польщею та Словаччиною. Нові системи освітлення покращать роботу пунктів і суттєво допоможуть безперебійному руху через них», – коментує Віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Два ППК, на яких зараз ведуться роботи, – входять до  дев’яти пунктів перетину, де Проєкт USAID проведе швидку модернізацію. 

«Пункти пропуску стали стратегічно важливим напрямом розвитку, підтримки експорту та імпорту, зокрема й нашої зброї. З початком війни закрилася частина кордону, фактично закриті порти. Одночасно ми зробили величезний ривок в бік євроінтеграції. Дякуємо партнерам за допомогу. Зі свого боку розпочали впроваджувати зміни на пунктах пропуску, які  підвищать комфорт для користувачів», – сказав голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Зазначимо, що наразі Агентство отримало в підпорядкування вже 23 КПП, очікуємо передачу ще 6. 

Проєкт USAID працює над модернізацією пунктів перетину кордону для підвищення операційної ефективності, покращення логістики перевезень вантажів, збільшення обсягів торгівлі, експорту зернових та транспортних потоків в цілому.

«Систематичне оновлення ключових пунктів перетину кордону не лише підсилює експортну потужність України, але і є символом стійкості та прогресу перед викликами. Ці зусилля забезпечують не тільки світлішу дорогу для транспорту, але й світліше майбутнє для країни», – каже Тімоті Мадіган – директор Проєкту USAID «Економічна підтримка України».   

Довідково: У 2023-2026 роках USAID у рамках Проєкту «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) виділить 115 мільйонів доларів США на підтримку Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України (Держвідновлення), Укрзалізниці (УЗ) та Державної митної служби з метою модернізації пунктів перетину кордону (ППК) для покращення логістики перевезень вантажів, збільшення обсягів торгівлі та експорту зернових.