Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Відкриті дані в DREAM – крок до прозорості відбудови: презентували пілотний АРІ

Відкриті дані в DREAM – крок до прозорості відбудови: презентували пілотний АРІ

Дані по проєкти, заведені в екосистему DREAM, відтепер стали доступні публічно, через інтерфейс АРІ (Application Programming Interface). Це ще один важливий крок до прозорості відбудови.

31 жовтня інтерфейс презентували Міністерство відновлення, Агентство відновлення та Проєктний офіс DREAM.

Відкриті дані – це основа довіри. Від цього залежать підтримка відбудови з боку міжнародних партнерів та фінансування проєктів. 

Завдяки АРІ всі дані по проєктах, заведених в DREAM, стали доступними для професійних користувачів, які працюють з інструментами аналітики. Наразі в систему заведені понад 1700 проєктів, і команда DREAM активно працює над тим, щоб система наповнювалася даними.

«Відкриття АРІ — дуже важлива подія з точки зору прозорості. Це крок вперед, щоб показати, наскільки DREAM може бути відкритими для громадськості. Важливо, щоб ОМС доєднувалися до системи та користувалися всіма доступними інструментами. Громади мають бачити, що відбувається з проєктами відновлення в DREAM. В свою чергу Агентство залучає служби відновлення до повноцінного та якісного наповнення даними», — розповів Роман Комендант, заступник голови Агентства відновлення з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. 

У листопаді на публічному порталі стане доступним модуль аналітики, який відображатиме дані по проєктах системи у вигляді зручних таблиць та діаграм. Зі збільшенням кількості проєктів та даних по них стане можливим впровадження інструментів ризик-менеджменту, що дозволять знаходити “вузькі місця” в реалізації проєктів і запобігати порушенням.

Одним з інструментів розвитку DREAM є залучення громадськості до процесу відбудови. Така співпраця допоможе ідентифікувати помилки, збирати зворотний зв’язок і працювати над покращеннями. 

API доступний за посиланням:

https://open-contracting.github.io/dream-api-docs/ 

Структура та опис даних:

https://docs.google.com/document/d/1ncXkBgLt5lT7nUUWPIYOaMwadDgQ_hcNYKi3nbXj1cM/edit#heading=h.hs6dr9ypa5n1

Відеозапис презентації:

https://youtu.be/30MWgHPT_vg 

Нагадаємо, що Міністерство відновлення, Агентство відновлення, а також Проєктний офіс DREAM, створений на базі Open Contracting Partnership за підтримки Transparency International Ukraine та BRDO, у тісній співпраці з громадянським суспільством разом з міжнародними партнерами розробляє та впроваджує державну електронну екосистему DREAM. Екосистема забезпечує єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. Наразі розробка системи фінансується за підтримки Уряду Великобританії.