Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » 19 пунктів пропуску через державний кордон передані Агентству відновлення

19 пунктів пропуску через державний кордон передані Агентству відновлення

В Україні триває процес передачі автомобільних пунктів пропуску від Державної митної служби до сфери відповідальності Агентства відновлення, яке займатиметься будівництвом, реконструкцією, ремонтом, модернізацією пунктів пропуску, їхнім утриманням та експлуатацією. Відповідне рішення було ухвалено Кабміном у березні цього року.

Це дозволить Агентству більш комплексно планувати й реалізовувати проєкти для поліпшення логістики з країнами-союзницями.

Під час війни частка автомобільних перевезень імпорту та експорту України зросла в рази. До повномасштабної війни 65% експорту забезпечувалося через порти, зараз же навпаки: 65% транспортується саме автошляхами. Забезпечити якісні транспортні коридори, скоротити час доставок та очікування на контрольно-пропускних пунктах надзвичайно важливо для воюючої України.

Наразі 19 пунктів пропуску через державний кордон передані до сфери відповідальності Агентства відновлення.

Ще по 10 – очікуємо передачу:

Від Державної митної служби не передано вісім пунктів пропуску у Закарпатській області, через наявність кредиторської заборгованості попередніх років. Два пункти пропуску у Чернівецькій області недобудовані і також мають кредиторську заборгованість.

Окреме питання – користування земельними ділянками у Вінницькій, Волинській, Одеській, Чернівецькій та Закарпатській областях.

Права постійного користування земельними ділянками не зареєстровано Службами відновлення в областях через відсутність відмови Державної митної служби від права на користування земельними ділянками під пунктами пропуску.

По пунктам пропуску, які наразі передані Агентству відновлення – до кінця цього року плануємо провести тендерні процедури на ремонт та проєктування, і в наступному році розпочати роботи по всім цим об'єктам.

Також Служби відновлення в областях поступово оголошують тендери на утримання пунктів пропуску.

Для покращення транспортного сполучення з країнами ЄС та Молдовою плануємо будівництво та відкриття нових пунктів пропуску. Також Агентство працює над єдиним дизайн-кодом для всіх пунктів пропуску.

«Під час війни пункти пропуску стали стратегічно важливим напрямком розвитку й підтримки експортного потенціалу та імпорту. З іншого боку кордону наші сусіди здійснюють реконструкцію – і поляки, і румуни, і словаки. За весь час незалежності було збудовано два вантажні пункти пропуску. Минулого року ми завершили будівництво двох пунктів пропуску у Чернівецькій області на кордоні з Румунією», – Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

ПРИКОРДОННІ МАРШРУТИ

У межах міжнародного проєкту «Розбудова прикордонної дорожньої інфраструктури на підходах до пунктів пропуску на українсько-польському кордоні» Агентство відновлення ремонтує прикордонні автошляхи. Це 4 маршрути у Львівській області:

Т-14-01 КПП «Смільниця» – Старий Самбір, Т-14-20 Яворів – Грушів, Т-14-18 Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий (тут роботи вже завершили) та Т-14-04 Червоноград – Рава-Руська (роботи тривають).

У межах проєкту «Покращення транспортної інфраструктури у транскордонному регіоні Чернівці – Сучава (Шепіт - Ізвоареле Сучевей)» реконструюємо дорогу Т-26-01 Чернівці – Вашківці – Путила – КПП «Руська» з під’їздом до КПП «Шепіт» у Чернівецькій області.

Крім того, на стадії завершення капітальний ремонт дороги Т-26-08 Сторожинець - КПП «Красноїльськ».

У Закарпатській області відремонтовано ділянку дороги до КПП «Малий Березний – Убля», що веде до кордону зі Словацькою Республікою. Роботи проведено в межах проєкту «Модернізація транспортного сполучення між Пряшівським самоврядним краєм та Закарпатською областю України».

В межах експлуатаційного утримання підтримуємо дороги до пунктів пропуску в Одеській та Волинській областях.

Крім того, для розбудови пунктів пропуску плануємо залучати фінансування за програмою ЄС «Механізм «Сполучення Європи» (CEF).