Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Будівництво магістрального водогону: влаштували фундамент другої насосної станції

Будівництво магістрального водогону: влаштували фундамент другої насосної станції

Агентство відновлення продовжує будівництво магістрального водогону, який забезпечить водою понад 1 млн людей у населених пунктах, постраждалих після підриву Каховської ГЕС. На сьогодні ми вже влаштували фундамент другої насосної станції площею 890 квадратних метрів  на ділянці Інгулець - Південне водосховище. Зараз під наглядом фахівців бетон набуває міцність. 

На цій ділянці роботи завершаться найшвидше. Завдяки тому, що 21 серпня ми запустили в роботу першу нитку водогону криворіжці мають якісну питну воду. Місто отримало додаткові 100 тисяч кубометрів води, а це чверть потреби населеного пункту. 

Ще три нитки плануємо запустити до кінця вересня – початку жовтня. Це дозволить повністю забезпечити Кривий Ріг водою.

Загальна протяжність магістрального водогону «Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця (ДВС2) – Томаківка» – 145 км. Ми вже влаштували 129,3  км трубопроводу, а це – 43%. 

Трохи детальніше про стан робіт на кожній з трьох ділянок. 

 1) Інгулець – Південне водосховище (Кривий Ріг). Тут уже влаштовано  – 41,8 км трубопроводу (64%).  Триває будівництво підстанцій і насосних станцій, на кожній із яких працюватиме 6 насосів. Також проводяться земляні роботи, геодезичні роботи, перенесення кабелю, монтаж труб. На обʼєкті працює 136 одиниць техніки та 289 робітників. 

 2) Марганець – Нікополь – Покров. 

Тут буде прокладено  40,9 км нового трубопроводу у 2 нитки, облаштовано 2 проміжні насосні станції по трасі. Ми влаштували 51,8 км трубопроводу (64%), змонтували 272 метри труб за минулу добу. На ділянці працюють 139 працівників та 57 одиниць техніки. Проводяться земляні роботи, підготовчі та геодезичні роботи, прокладання траси.  

3) Запоріжжя – Томаківка – Марганець. Буде прокладено 76,7 км трубопроводу у дві нитки, модернізовано існуючий водозабір завдяки встановленню 2 занурених, 2-х робочих та 2-х резервних насосів. По трасі встановлено 6 насосних станцій. Наразі тут проводять земляні роботи, геодезичні роботи, винос траси в натуру. Всього проклали 35,6 км (23%).  На обʼєкті працюють 166 робітників і 89 одиниць техніки.

Агентство відновлення розпочало роботу над проєктом подачі  води з Карачунівського водосховища вже в перші дні після підриву Каховської ГЕС. Паралельно почали і будівельні роботи на першій ділянці. 

На кожній із ділянок працюють інженери-консультанти та представники незалежного технагляду. Окремо за підтримки USAID_ВзаємоДія  буде проведено комплексний технічний аудит проєктної документації на будівництво усіх трьох ділянок водогону.

Агентство оприлюднить усі звіти разом із результатами аудиту та експертизи, а також кошторисами для кожного виду матеріалів.