Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Прес-центр » Новини » Запрацювала комунікаційна платформа електронної системи проєктів відновлення DREAM

Запрацювала комунікаційна платформа електронної системи проєктів відновлення DREAM

У Міністерстві відновлення відбулася публічна презентація комунікаційної платформи електронної екосистеми DREAM (Digital Reconstruction Ecosystem for Accountable Management), яка зможе зібрати у відкритому доступі інформацію про кожен етап реалізації проєктів відновлення.

DREAM – ключовий цифровий інструмент управління і контролю за проєктами відновлення. Вона розробляється Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України і Агентством відновлення спільно з Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine - Coalition for Reconstruction.

Презентована сьогодні комунікаційна платформа містить інформацію про завдання, структуру і принципи роботи DREAM, а також покроковий план її впровадження протягом 2023 року. Доступна комунікаційна платформа за посиланням https://dream.gov.ua/

«Повоєнна відбудова України – це десятки тисяч проєктів, які будуть відбуватись одночасно, на різних стадіях, по всій території країни. Такий масштабний план відновлення передбачає залучення великих обсягів іноземного фінансування. Умова залучення фінансів в повному обсязі – це прозорість та підзвітність усіх процедур відбудови. Саме на принципі “всі бачать все” ґрунтується довіра інвесторів. Прозора цифрова екосистема дозволяє цю довіру забезпечити» — підкреслив під час презентації Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Екосистема DREAM створена для контролю кожного етапу проєктів відновлення — від реєстрації пошкоджень і руйнувань до фінансування, закупівель, процесу будівництва і до введення в експлуатацію.

«Цифрове управління відбудовою сприятиме ефективному, прозорому та підзвітному розподілу коштів на інфраструктурне відновлення. Електронна екосистема DREAM надасть повний доступ до інформації про кожний етап проєктів відбудови усім учасникам процесу та громадянам. Всі стейкхолдери, в тому числі міжнародні партнери, матимуть можливість відстежувати кожен крок реалізації проєктів відновлення. В системі можна буде подивитися: хто, коли і де ініціював будівництво, як відбувається тендер, хто переміг, яка вартість проєкту, на якій стадії перебуває підготовка проєкту, і відстежувати кожен крок реалізації. Такого масиву відкритих даних щодо будівництва в Україні не було ніколи. Я сподіваюся, що ця система стане прикладом публічності, прозорості та відкритості», – пояснив Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Агентство відновлення забезпечує розробку, функціонування, технічний супровід та впровадження системи DREAM. З листопада 2022 року воно тестує один із ключових модулів екосистеми DREAM – Галузеву систему управління відбудовою інфраструктури.

Наразі в Галузевій системі в пілотному режимі доступні ключові етапи імплементації проєктів відбудови:

▫ реєстрація проєктів

▫ прив’язка об’єктів до Реєстру пошкодженого і знищеного майна

▫ завантаження проєктно-кошторисної документації

▫ дані системи публічних закупівель Prozorro

▫ джерел фінансування

▫ етапи та супроводження договорів

▫ створення календарного плану реалізації проєктів

▫ звітування про виконання робіт та технічний нагляд.

Команда Агентства тестує цей модуль у регіонах, які найбільше постраждали від повномасштабної агресії. З його допомогою регіональні служби відновлення та органи місцевого самоврядування вже сьогодні створюють картки проєктів та заповнювати їх. Таким чином формується так звана “вітрина проєктів”, на якій будуть відображені всі проєктні ідеї, які потребують фінансування.

Саме з доданих у систему об’єктів нині формується портфель проєктів Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

DREAM значно спростить розробку і запуск типових проєктних ідей. У екосистемі буде база даних з детальними інструкціями управління проєктами, а також база шаблонів об’єктів.

Заступник Голови Агентства відновлення з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Комендант продемонстрував back-end системи DREAM та розповів про технічні особливості використання, внесення даних і доступу до інформації.

Екосистема DREAM має два рівні:

1⃣ Перший - це вже наявні державні реєстри, системи та сервіси, які створюють єдиний маршрут розвитку проєкту: Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна (РПЗМ), Геоінформаційна система (ГІС), Галузева система управління відбудовою інфраструктури, ДІЯ, ЄДР, Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ), Prozorro, Spending.gov.ua тощо.

2⃣ Другий рівень – це “парасолькова” система, яка забезпечує збір даних з усіх систем першого рівня на кожному з етапів проєкту, надає відкритий доступ до них та інструменти управління і контролю.

Після першого етапу тестування Уряд вирішив масштабувати дію пілотного проєкту на центральні і місцеві органи влади по всій Україні, прийнявши зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №1286.

Проєкт охоплюватиме не лише транспортну інфраструктуру, а ще й цивільне будівництво.