Державне агентство
відновлення та розвитку
інфраструктури України

» Водіям та перевізникам » Дозволи на проїзд негабаритних транспортних засобів

Дозволи на проїзд негабаритних транспортних засобів

Отримання дозволів на проїзд негабаритних транспортних засобів

Чому необхідно отримувати дозволи на рух

З метою збереження автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, допускається за наявності дозволу на участь у дорожньому русі таких транспортних засобів.

Рух транспортних засобів та їх составів у разі, коли хоча б один з їх габаритних та/або вагових параметрів перевищує нормативи, визначені пунктом 22.5 Правил дорожнього руху, затверджених постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306 «Про Правила дорожнього руху» здійснюється відповідно до Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 р. № 30 «Про проїзд великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами».

Хто погоджує маршрут руху та видає дозвіл на рух

1. Погодження маршруту та видача дозволу на рух здійснюється відповідно до  Закону України «Про дорожній рух»Закону України «Про автомобільні дороги»Постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007р. № 879 та Постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2001р. № 30.

2. Погодження маршруту великовагових та великогабаритних транспортних засобів – документ, що видається згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007р. № 879 дорожніми, комунальними, залізничними та іншими підприємствами і організаціями та підтверджує можливість безпечного проїзду маршрутом.

Погодження маршруту великовагових та великогабаритних транспортних засобів є підставою для видачі дозволу на рух.

3. Дозвіл на рух великовагового та/або великогабаритного транспортного засобу видається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2001р. № 30 уповноваженим підрозділом Національної поліції через центри надання адміністративних послуг.

Дозвіл оформлюється уповноваженим підрозділом Національної поліції на підставі погоджувальних документів з власниками вулично-дорожньої мережі та інших зацікавлених організацій, в яких визначаються умови і режим проїзду зазначених транспортних засобів.

4. Якщо загальна маса великовагового транспортного засобу перевищує 60 тонн, власник автомобільних доріг чи вулиць або уповноважена ним організація, яка відповідає за їх експлуатаційне утримання, приймає рішення про необхідність проведення (за рахунок перевізника) спеціального обстеження або/і випробування будівель, споруд і мереж на маршруті та у разі потреби про укріплення штучних споруд.

5. Перевізник, який має намір використовувати великоваговий та/або великогабаритний транспортний засіб, зобов'язаний не пізніше ніж за три доби звернутися до уповноважених Укравтодором підприємств із заявою про видачу погодження маршруту.

6. У разі затримки або відміни руху великовагового та/або великогабаритного транспортного засобу з будь-яких причин (погодно-кліматичні умови, несправність транспортного засобу тощо) перевізник не менш як за добу до дати початку перевезення, визначеної у погодженні маршруту такого засобу, звертається до уповноважених підрозділів Національної поліції та уповноважених Укравтодором підприємств, якими було надано погодження маршруту та дозвіл, щодо перенесення строку. За відсутності такого звернення або у разі пропущення встановленого для звернення строку вважається, що великоваговий та/або великогабаритний транспортний засіб здійснив проїзд, погодження використане, а плата за проїзд сплачена і не підлягає поверненню.

Процедура подання заяви про видачу погодження маршруту

1. У заяві про видачу погодження маршруту повинні міститися відомості про характер і категорію вантажу, загальну масу навантаження на вісь (осі), габарити, технічну характеристику великовагового та/або великогабаритного транспортного засобу, строк перевезення і маршрут. У разі коли під час здійснення габаритно-вагового контролю встановлено, що транспортний засіб є великоваговим та/або великогабаритним, до заяви додаються довідка про здійснення габаритно-вагового контролю та документи, на підставі яких встановлюється маршрут проїзду такого транспортного засобу з часу завантаження до часу здійснення габаритно-вагового контролю.

2. Якщо маршрут великогабаритних та великовагових транспортних засобів проходить автомобільними дорогами загального користування кількох областей та Автономної Республіки Крим, заява про видачу погодження надсилається до Агентства відновлення.

3. Якщо маршрут не виходить за межі однієї області чи Автономної Республіки Крим, заява про видачу погодження надсилається до Служби відновлення у відповідній області чи Автономній Республіці Крим.

Процедура отримання погодження маршруту від Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України

1. Перевізник готує лист-заявку за формою (додається) та надсилає її до Агентства відновлення на електронну адресу: its.ukravtodor@gmail.com;

2. Фахівці Агентства відновлення здійснюють перевірку заявки, розраховують довжину маршруту, визначають розмір плати за проїзд (при внутрішньому перевезенні) та надсилають перевізнику розрахунок;

3. Плата за проїзд справляється в національній валюті за офіційним курсом гривні, встановленим Національним банком на день проведення розрахунку до державного дорожнього фонду за кодом бюджетної класифікації – 22160100.

У зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої населених пунктів України з 01.01.2021 року, змінюються реквізити бюджетних рахунків для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів.

Інформація щодо нових реквізитів бюджетних рахунків для зарахування з 01.01.2021 податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів розміщена на веб-порталі Державної казначейської служби України www.treasury.gov.ua на сторінках територіальних органів Державної казначейської служби України в розділі «Реквізити рахунків»; 

4. Перевізник надсилає до Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України на електронну адресу пошта its.ukravtodor@gmail.com копію платіжного доручення зі штампом банку або цифровим підписом, квитанцію та примітку з інформацією щодо точної дати початку здійснення перевезення;

5. Фахівці Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України готують погодження маршруту та надсилають його перевізнику.

До розгляду приймаються листи-заявки за встановленою формою, чіткою та зрозумілою інформацією про транспортний засіб, вагу та осьові навантаження, маршрут тощо. Усі незрозумілі питання в оформлені заявки вирішуються через вищезазначену електронну пошту.

 

Файли для завантажування

Лист-заявка (docx, 18 Кб)